Body Art Serbia

Pravila

Pravilnik takmičenja je preuzet od WBA i bazira se na dugogodišnjem iskustvu održavanja svetskog prvenstva. Broj učesnika je ograničen, pa se stoga preporučuje da se blagovremeno pošalju prijave. Ukoliko se dogodi da postoji veći broj prijava nego što je predviđeno, tada odlučuje datum prijave (takmičar koji se ranije prijavio ima prednost) ili se gleda kvalitet portfolia učesnika. Prijave su otvorene do 05. maja 2018.

OPŠTA PRAVILA TAKMIČENJA

Prilikom prijave neophodno je poslati sliku rada umetnika. Prilikom registrovanja je potrebno uplatiti kotizaciju, da bi se potrvdila prijava. Sve informacije o žiro računu za uplatu kotizacije dobićete u e-mejlu koji će biti prosleđen nakon registracije.

Umetnik, u kategoriji Body painting, može na sajmu da radi sa jednim asistentom. U kategoriji Face painting umetnik radi samostalno, odnosno bez asistenta. Modeli ne smeju da se boje i crtaju sami sebe, niti da boje drugi modela. To bi se računalo kao drugi asistent, što naravno nije dozvoljeno. Takođe, pre početka takmičenja, frizuru sme da pravi samo asistent ili umetnik, bez aplikacija. Umetnik odlučuje koliko će modela raditi. Dakle, moguće je raditi na više modela ukoliko umetnik to želi.

Umetnik sam obezbeđuje modele.

Farbe koje nisu pogodne za telo nije dozvoljeno koristiti. Mole se umetnici da vode računa o sigurnosti i zdravlju modela. Dozvoljeno je koristiti bilo koju marku proizvoda koji se koriste za body painting (dakle, ne postoji favorizovanje određenih proizvođača).

Svaki učesnik sam obezbeđuje materijal i pribor za rad.

Takmičenje je raspisano kao otvorena kategorija, mešanje tehnika sunđera i četke i delovi dekoracije su dozvoljeni. Airbrush tehnika za lice na takmičenju nije dozvoljena. Za telo se može kombinovati airbrush sa ostalim tehnikama. Sprej iz boce za telo i kosu su dozvoljeni.

Dozvoljeno je uraditi frizuru modela pre početka takmičenja. Nije dozvoljeno stavljati boje, grundirung (podlogu), šminku i umetne delove pre početka takmičenja.

Model mora biti punoletan. Modeli moraju pre početka takmičenja dati saglasnost da se njihove slike i video snimci mogu upotrebljavati. Isto važi i za umetnike – oni pristaju na to da njihov rad može da se fotografiše i snima. Modeli moraju da nose slip gaćice, ostali delovi tela mogu biti slobodni.

Žiri se sastoji od četiri člana – domaćih ili stranih umetnika i javnih ličnosti iz sveta umetnosti.

Sajam je za umetnike otvoren od 9 časova. Na ulazu, na info pultu će biti obezbeđene propusnice za pristup sajmu.

Važna napomena za sve umetnike: moguće je takmičiti se u obe kategorije.

SPECIFIČNA PRAVILA BODY PAINTING TAKMIČENJA

Body painting takmičenje je otvorena kategorija u kojoj je dozvoljeno mešanje tehnika i specijalnih efekata tj. dekoracija. Korišćenje airbrusha je u ovoj kategoriji dozvoljeno, korišćenje dodatnih elemenata za dekoraciju je dozvoljeno. Izrada, slikanje i bojenje je u prvom planu. Žiri ocenjuje sledeće stavke:

  • Kvalitet, tehnika i spretnost: 1 do 12 poena
  • Interpretacija teme, ideja i originalnost: 1 do 9 poena
  • Kompozicija dela, celokupan utisak: 1 do 9 poena

Sledeći predmeti su dopušteni

Umetni nokti, umetne trepavice, sočiva za oči, cipele (ali ne dublje od članka), perike, umetni delovi kose koji se pričvršćuju za glavu, bilo kakve aplikacije na glavi, dekoracija i dogradnje dekoracije, gliteri, štras u spreju ili sa lepkom za telo, kristalno kamenje.

SPECIFIČNA PRAVILA FACE PAINTING TAKMIČENJA

Face paitning predstavlja oblast body arta pri čemu je dozvoljeno korišćenje materijala za specijalne efekte. I u ovom slučaju takmičenje je ograničeno na 15 učesnika. Izvođenje crtanja i slikanja je u prvom planu. Dozvoljeno je crtati lice modela, vrat i dekolte. Žiri ocenjuje sledeće stavke:

  • Kvalitet, tehnika i spretnost: 1 do 12 poena
  • Interpretacija teme, ideja i originalnost: 1 do 9 poena
  • Kompozicija dela, celokupan utisak: 1 do 9 poena

Sledeći predmeti su dopušteni

Umenti nokti, umetne trepavice, kristalno kamenje, maske i delovi maske i drugi specijalni efekti, delovi koji se lepe na lice, umetni delovi za kosu koji se pričvršćuju na glavu, dekoracija i dogradnja dekoracije, gliteri, šljokice u spreju i sa lepkom za telo, kristalno kamenje.